‘Hulp bij schuld wordt te vaak afgewezen’

Mensen met schulden krijgen vaak ten onrechte geen hulp van de gemeente. Aanvragen worden vaak op basis van algemene regels afgewezen, hoewel ze individueel beoordeeld zouden moeten worden.
Tot dit jaar konden mensen met schulden terecht bij de gemeentelijke Kredietbank. Sinds 1 januari moeten sociale wijkteams kijken of de persoon in aanmerking komt voor hulp. Volgens onderzoekers van de Hogeschool Utrecht hebben veel wijkteams echter niet genoeg deskundigheid, waardoor het individu uit het oog wordt verloren.
Staatssecretaris
De signalen dat mensen met schulden te vaak worden afgewezen hebben ook staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereikt, zo schrijft Trouw. Zij adviseert mensen die op verkeerde gronden zijn afgewezen bezwaar te maken bij de gemeente, of zelfs via de rechter.
Voor maatregelen vindt staatssecretaris Klijnsma het te vroeg. De evaluatie van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is namelijk pas net in gang gezet en zal pas in juli volgend jaar klaar zijn.
Bron: Nu.nl 22-08-2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *