Mensen vragen vaker om hulp bij schulden

UTRECHT – Steeds meer mensen stappen naar de rechter om van hun schulden af te komen. Het aantal verzoeken voor schuldsaneringen is in een paar jaar tijd geëxplodeerd.

Reden is de recessie, aldus de Raad voor Rechtsbijstand.

In 2008 kregen de rechtbanken in Nederland 11.384 verzoeken voor schuldsanering binnen. In 2011 vroegen 21.114 mensen om hulp. Dat is een stijging van meer dan 85 procent.

Voor 2012 verwacht de raad tot zijn eigen verbazing een lichte daling. Han von den Hoff, manager schuldsanering bij de Raad voor Rechtsbijstand, denkt iets onder de 20.000 aanvragen uit te komen. ”Daar begrijp ik niets van, alle seinen in de economie staan op rood.”

Gemeente

Zo kloppen steeds meer mensen aan bij hun gemeente voor hulp. Dat is vaak een eerste stap naar de schuldsanering. Het aantal saneringen zou daarom mee moeten stijgen, want ”we hebben geen aanwijzingen dat gemeentes er tegenwoordig beter in slagen om mensen uit de problemen te helpen”.

De nood is het hoogst in Rotterdam en omgeving. Sinds 2008 is het aantal aanvragen daar met maar liefst 249 procent gestegen. Ook Leeuwarden, Dordrecht, Den Haag, Zutphen en Haarlem zagen het aantal verzoeken meer dan verdubbelen.

Limburg doet het naar verhouding het minst slecht. In Maastricht is het aantal aanvragen ‘slechts’ 25 procent gestegen, in Roermond 33 procent.

Baan

De schuldsanering is bedoeld voor mensen die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Sommigen zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door een massaontslag. Anderen hebben een nieuw huis gekocht, maar raken hun oude woning aan de straatstenen niet kwijt en bezwijken onder de dubbele lasten.

Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder 3 tot 5 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers.

Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Rust in de tent moet de mensen de kans geven om orde op zaken te stellen.

Verplichtingen

Als de schuldenaren zich tijdens de sanering aan hun verplichtingen houden, vervallen de schulden die nog openstaan. De mensen zijn dan verlost van het juk.

Bron: NU.nl 18-12-2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *